Program Bilgileri

Çevre Bilimleri ve Teknolojileri çok disiplinli bir program olup başta kirleticilerin çevrede yayılımı ve taşınım mekanizmalarının anlaşılması, biyolojik döngüye katılımı ve canlılarda etkileşimlerini açıklamada temel bilimlerden olan Kimya ve Kimya Mühendisliği Bölümleri ile Çevre Bilimleri kapsamında çok büyük bir iletişim içerisindedir.

 

Çevre Bilimleri ve Teknolojileri doğal kaynakların kullanımı ve canlılar için uygun çevre koşullarının yaratılması ile ilgili birçok disiplini içine alan ve uygulama ağırlığı olan bir bilim dalıdır. Şehirlere içme suyu temininden endüstriyel atıksuların arıtılmasına, havza yönetim planlarından temiz üretim teknolojilerine kadar birçok problemle uğraşan Çevre Mühendisliği disiplini ile birlikte kimya, biyoloji, mikrobiyoloji, deniz bilimleri, ziraat, inşaat, makina, jeoloji mühendisliği gibi birçok bilim dalının ortak çalışma alanları mevcuttur. Bu program içme suyu arıtımı, atıksuların geri çevrimi ve yeniden kullanılması, hava ve toprak kirliliği, tesis içi proses kontrolü, çevre biyoteknolojisi gibi temel konuları da kapsamaktadır. Sanayi alanları açısından önemli bir potansiyele sahip Trakya Bölgesinde yer alan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, bölgedeki sanayi ve su havzalarında karşılaşılan su, toprak, hava kirliliği yönetim problemlerinin çözümünde mevcut altyapı-araştırma olanaklarını her geçen gün arttırırken sanayi ve yerel yönetimler ile mevcut iş birlikleri ile uygulamalı eğitim ortamı sağlamakta, araştırma ve uygulama imkanlarına rahat bir şekilde kavuşabilmektedir. Bunun doğal bir sonucu olarak Çevre Bilimleri ve Teknolojileri doktora programına alınacak öğrenciler sadece teorik değil aynı zamanda uygulamalı eğitim de alabilmektedirler. Akademik kadroda yer alan çok sayıdaki öğretim üyesi ve mevcut literatüre elektronik ortamda erişim olanağı program öğrencilerine önemli düzeyde katkı ve kolaylık sağlamaktadır. Gittikçe azalan su kaynakları, dünyada havza bazlı yönetime verilen önem, endüstriyel her türlü atığın yönetilme gerekliliği ve kaynakların etkin kullanımına verilen önemin her geçen gün artması program mezunlarına duyulan gereksinimini artırmaktadır.

Çevre Mühendisliği Bölümü, Çevre Bilimleri ve Çevre Teknolojisi olmak üzere iki anabilim dalını içermektedir. Bölümde bulunan mevcut laboratuvar, akademik kadro, elektronik literatür, bilgisayar altyapısı yanında; Organik Kimya, Biyokimya, Fizikokimya, Analitik Kimya ve Anorganik Kimya Anabilim dallarından oluşan Kimya Bölümü’nde mevcut altyapı sistemleri de tüm öğrencilerin kullanımına sunulmaktadır. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı (NABİLTEM) altyapısı da Çevre Bilimleri ve Teknolojileri doktora eğitimine önemli katkı sağlamaktadır.

Programa Öğrenci Kabul ve Mezuniyet Koşulları

Çevre Bilimleri ve Teknolojileri Doktora programına öğrenci başvuru, kabul ve kayıt koşulları ve işlemleri Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği esas alınarak gerçekleştirilmektedir.


Duyurular Arşiv

Haberler Arşiv